Slow living

Slow Living

Slow living

Vad är Slow Living, och hur kan detta tankesätt förändra ditt liv till det bättre?

Jag tror att vi är många som i dagens samhälle där allt bara ska gå snabbare och snabbare och växla upp och effektiviseras successivt börjat ställa oss själva frågan; Vill vi verkligen bara skynda på genom livet? Springa från A till B. Komma fram med andan i halsen. Låta utmattningssymptomen komma smygande, ett efter ett.

Denna frågeställning ledde mig in på begreppet Slow Living för ett tag sedan, och för dig som inte hört detta uttryck så är det från början en del av The Slow Food-movement, som var en motreaktion till 80-och 90-talets Fast Food-boom.

Idag symboliserar uttrycket en livsstil som fokuserar på att främja en vardag och ett liv i ett lugnare tempo. Men definitionen av vad detta innebär - Är helt och hållet upp till dig själv.

Det är som en motreaktion på känslan av att livet blir som ett ekorrhjul där du bara springer och springer men inte känner att du kommer någonstans.

Slow Living för mig har också inneburit att jag har återupptäckt att det är jag själv som bestämmer hur jag vill att mitt liv ska vara.
Om jag inte vill leva ett liv med andan i halsen så behöver jag inte göra det, då kan jag förändra det som ger mig stress och välja att bryta negativa mönster.

För min del är Slow Living t.ex. att jag vill jobba hemifrån, jag vill hämta barnen vid en rimlig tid så att vi får en lugn eftermiddag innan kvällsmaten, jag vill lyssna på kroppen och följa min inre röst.

För mig innebär detta tankesätt att Sakta ner. Fundera på vad som är viktigt. Prioritera att följa min inre känsla och mitt inre mående. Fundera på om saker går att lösa utan att köpa nya saker. Att Njuta av alla stunder med underbara människor som jag älskar.

Men det är egentligen helt oväsentligt vad Slow Living är för mig, det enda intressanta är; Vad är det för dig?

Ephemere dagbok

För även om t.ex. ett flexibelt jobb är Slow Living för mig så kan det vara en katastrof för någon som mår bättre av fasta tider. Det är långt ifrån alla som trivs med en situation där jobb och fritid kan flyta ihop.

Ta dig tid att reflektera och ta hjälp av enkelt dagboksskrivande för att återfå kontakten med dig själv och med vad DU tycker är viktigt.

Det är lätt att se alla hinder för en lugnare livsstil, så utmana verkligen dig själv och försök se alla hinder ur det absolut största perspektivet: Kommer jag att bry mig om det här när min dag är kommen?

Kommer jag att minnas att jag fick kvällsmaten klar snabbt - eller vill jag minnas med glädje när mina barn hjälpte till i köket? Spelar det någon roll att det blev kvällsmat kl 19.30, istället för 18.00 som jag hade tänkt från början?
Oftast är svaret Nej.

Men resan i en långsammare livsstil är absolut inte spikrak och likadan längs hela vägen.
Ibland innebär kanske Slow Living att du behöver vara ensam i köket en stund och säga Nej tack till barnen som vill hjälpa till.
Det är inte helt lätt, men kanske lär det barnen i sin tur att det är okej att sätta gränser? Att det är okej att säga: Tusen tack för erbjudandet, men jag behöver vara själv en stund.

Att hela tiden sträva efter att Sänka farten är skönt för sinnet, och det är skönt för kroppen. Ett av de första stegen är att Sänka kraven och sänka föreställningarna.

Behöver jag verkligen det här? Är det här verkligen viktigt - Eller ger det mig bara mer stress?
Glädjen vi hittar i de enklaste sakerna är oftast den mest genuina glädjen.

Får begreppet Slow Living dig att bli nyfiken? Börja med att kartlägga för dig själv med hjälp av dagboksskrivande:

-Vad gör mig stressad i livet som det ser ut nu?

-Hur kan jag förändra situationen så att jag inte känner mig stressad i min vardag?

-Kan jag be om hjälp med något?

 

// En stor del av Slow living för många kan vara att rensa ut och äga mindre saker, mer om detta i ett annat inlägg! /

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar