Planera Barnkalas

Planera Barnkalas

Planera Barnkalas Checklista

Jag personligen ÄLSKAR att planera barnkalas! Men jag vet att långt ifrån alla älskar denna del av föräldraskapet, för många föräldrar kan Barnkalas vara förknippat med stress och nerver och kanske till och med ångest. Testa att följa denna checklista nästa gång det är dags för kalas!

Klicka HÄR för utskriftsvänlig PDF

Nyckeln till en stressfri - och rolig! - planeringstid inför ett barnkalas är för mig att börja med förberedelserna i god tid.

Här delar jag min checklista som jag själv använder för planeringen av mina barns kalas!
Jag har breddat tidsintervallerna i planeringen något, för jag vet att i vissa delar av landet behöver man boka t.ex. lokaler/tårta osv med längre framförhållning än hur det är i regionen som jag själv bor i.
För egen del räcker det att jag sätter ett larm på mobilen 8 veckor före barnet fyller år där jag skriver "Bjud in till XX kalas"
Där går startskottet för de första stegen i planeringen och därefter följer jag schemat som rullar på och gör lite saker i taget för att det inte ska bli så överväldigande den sista veckan.

Tips barnkalas
Jag har även samlat ihop lite Tips och Trix för dig som står inför planeringen av de första barnkalasen! Nu börjar våra barn ha kalas även för förskole- och skolklassen, och jag har märkt att en tidsplan för dessa kalas är A och O för att hålla kaosnivån så låg som möjligt :) I Kalasschemat ovan är aktiviterna uppdelade i kvartar, beroende på var/vilken typ av kalas ni har så kan det vara lämpligare att byta ut en kvart till Fri lek istället för en till lek?
Följer man upplägget ovan så kan det också vara en god idé att låta Paketöppning och Tårtätning smälta ihop lite, så att man passar på att öppna paket när alla barnen ändå sitter ner!
Behöver du hjälp med tips på lekar till kalaset? Jag har samlat några nedan som passar barn i åldrar ca 3-7!
 • Dansstopp
  Alla dansar till musik från högtalare, sedan pausar musiken och då ska alla stå blixtstilla tills musiken börjar igen. Gör man detta med de allra minsta barnen behöver ingen "åka ut" för att man råkar röra sig under Stoppet, man kör bara vidare med nästa låt! (OBS! Gör en playlist till detta inför kalaset så att du inte står och letar passande låtar samtidigt som leken redan är igång. Låt födelsedagsbarnet välja sina bästa danslåtar till listan!)
 • Ballongstafett
  Dela upp barnen i två lag, så ska de med en uppblåst ballong mellan knäna springa från punkt A och runda punkt B för att sedan komma tillbaka till punkt A igen och lämna över ballongen till nästa kompis. TIPS! Ha en bonusregel som är att det lag som hejar MEST på sina egna lagkamrater vinner Kompis-tävlingen (Blir ett trevligt tröstpris till det förlorande laget)
 • Vattenballongslek
  En vuxen offrar sig och agerar måltavla och så får alla barnen stå i kö och turas om att kasta vattenballonger på måltavlan! En rolig is-brytarlek som är perfekt som första lek på (sommar)kalaset.
  Kräver två vuxna, en måltavla och en som förhindrar anarki och hjälper barnen att ta vattenballonger från hinken. Förbered och fyll ballongerna innan kalaset börjar, DEN HÄR är superbra för att fylla flera ballonger samtidigt.
 • Under hökens vingar kom
  En klassiker där man från början behöver 2-3 barn som är Hökar (som "tar"), övriga barn ska ta sig förbi Hökarna utan att bli tagna. Hökarna bestämmer en färg som är "fri" och ropar med ryggarna vända mot de andra barnen "Under hökens vingar kom" Varpå de andra barnen ropar tillbaka: "Vilken färg?" Och så ropar hökarna den färgen de har valt som "fri", t.ex. "GUL!"
  Då får alla barn med något gult på kläderna passera hökarna fritt medan de andra måste springa förbi och de kan då bli tagna och hökarna pjättar dem. Blir man tagen så blir man också hök, leken är slut när alla blivit hökar utom en.
 • Tidningsleken
  Dela upp barnen två och två i denna Inte-nudda-golvet-dans-tävling! Barnen ska stå tillsammans med sin tävlingskompis på en dagstidning och dansa till musik från högtalare och man får inte nudda golvet utanför tidningen. Från början är tidningen helt utvecklad, men för varje gång den vuxna stannar musiken ska man vika tidningen 1 vik. Ytan man har att dansa på utan att nudda golv krymper successivt efter varje musikstopp och till sist måste kanske den ena hoppa upp på den andres rygg! (Funkar såklart endast med de lite större barnen) De som klarar sig utan att nudda golv flest vik vinner, alternativt kör bara vidare även om man råkar nudda golvet! Denna lek går även bra att göra med barnen där de tävlar en o en istället för två och två.

Övriga länkar och tips:

   • När det gäller Tårtor så kan även du som inte har tillgång till ett superproffsbageri få en fin och speciell tårta till kalaset genom att beställa tårtoblat. Jag brukar göra mina egna och ladda upp egna bilder som mitt lokala bageri monterar på vanliga prinsesstårtor. Det brukar oftast gå att beställa färg på marsipanen som kan matcha bilden på tårtoblatet fint! Det finns även färdiga oblat som kan passa ditt tema så att du inte behöver skapa egna bilder! HÄR brukar jag beställa ifrån
   • Ballonggirlanger tar verkligen kalasdekorationerna till nästa nivå och är verkligen inte så avancerat att göra som det ser ut! Jag brukar beställa från Festligheter.se för här kan jag plocka ihop färger exakt så som jag vill ha det. Förra året hade stora tjejen Halloweenkalas, och då hade jag hittat en inspirationsbild med färger som jag ville utgå ifrån. På denna sajten kunde jag enkelt plocka ihop ballonger i färger som överensstämde med min inspirationsbild.
    Ballonggirlang Festligheter.se
  • Eftersom att jag jobbar med grafisk design/formgivning så gör jag alltid våra Inbjudningskort from scratch, men det finns många enkla sätt att göra fina egna inbjudningskort som passar till kalasets tema. 
   Om ni t.ex. ska ha ett kalas med Unicorn-tema, leta upp en bild på en unicorn på nätet, skriv ut och klipp ut bilden längs konturerna och skriv/limma på inbjudningstexten på baksidan av bilden. 
   Alternativt skicka bilden på sms/mail tillsammans med inbjudningstexten!
   Posta inbjudningskortNu när barnen är lite större så involverar jag dem så mycket jag kan i planeringsstegen. Dels för att lära dem hur det går till när man planerar och bjuder hem folk och dels för att de ska förstå jobbet som ligger bakom när de själva blir bjudna på ett kalas.
   Födelsedagsbarnet får alltid bestämma temat, och vi hjälps åt att tillsammans hitta bilder på Pinterest som kan passa för kalaset. Vi pratar om vad som funkar att göra och vad som inte funkar. Vi cyklar tillsammans och postar inbjudningskorten eller lägger direkt i brevlådan hos de kompisar och släktingar som bor nära.
  • Det viktigast tipset av alla är: Gör kalaset på DIN/ER nivå. Skala av, förenkla och eliminera så många stressmoment du kan. Bjud t.ex. inte på mat om ni inte mäktar med det - Det kan räcka gott och väl med  tårta/fika!
   För vår del tycker vi att det är superviktigt att visa barnen att det viktigaste med kalas är att man ska ha kul med sina kompisar! ♥
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar