Meditation och mindfulness

Meditation och mindfulness

Ibland kan man känna att man lever i en värld där allt surrar, snurrar och vi matas med intryck från överallt och ingenstans. Men det är faktiskt enklare att ta tillbaka kontrollen över detta än vad man tror. Du har själv kontrollen att styra över vad du vill ska omge dig och ditt liv. Det är så himla lätt att bara känna sig som ett offer i en överstimulerande värld, men om du vill ha stillhet i ditt liv så måste du själv skapa den.

Jag lärde mig om Mindfulness och mediation för 10 år sedan ungefär. Jag har en del mindfulness-övningar som jag fortfarande använder mig av i mitt dagboksskrivande. Frågeställningar som gör att jag skiftar tillbaka mitt fokus till här och nu, och som också gör det enklare att få igång flödet när man skriver dagbok.
Utöver skrivandet så började jag också med meditation då för 10 år sedan, och det är verkligen något av det bästa jag vet.
För mig är det dock av någon anledning så otroligt lätt att jag tappar vanan/rutinen kring meditation, men det är också så otroligt effektfullt varje gång jag hittar tillbaka till det.
Meditation är inte svårt, meditation är att du stannar kroppen och sitter stilla. 
Det borde egentligen vara det mest naturliga i världen att kunna sitta stilla bara, men jag tror att många tycker att det känns skrämmande och svårt. Många hakar upp sig på det här med att man inte ska tänka när man mediterar, men så är det inte riktigt. Den mänskliga hjärnan tänker a l l t i d, det är så den fungerar! Vi tänker ju till och med när vi sover.

Jag ser det istället som att jag genom att sitta stilla och andas bara försöker att lugna och bromsa tankarna och låter hjärnan och kroppen hinna ikapp varandra.
Istället för att tankarna ska rusa förbi i huvudet så försöker jag genom andningen att få dem att flöda långsamt. Och sen släpper jag taget om tankarna, och försöker fokusera på kroppen och att vara här och nu.

Men det första steget till att börja meditera är verkligen bara att Stanna kroppen och Sitta stilla.  

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar