Fyra grundstenar till ett bättre liv

Fyra grundstenar till ett bättre liv

Fyra grundstenar till ett bättre liv

Har du läst den här boken; Fyra grundstenar till ett bättre liv ?
The four Agreements heter den på engelska, och det finns tyvärr en del övrigt att önska kring översättningen av boken - men den är helt otroligt bra och har förändrat mitt liv på många sätt.
Det är en bok som jag faktiskt läser om då och då med jämna mellanrum för att jag behöver komma tillbaka i rätt tankebana. Den väcker nästan alltid en ny tanke, eller ger mig en ny insikt som jag vill fördjupa mig i och skriva om i dagboksform.

The four agreements

Boken är skriven av en man som haft en nära-döden-upplevelse, och därefter fördjupat sig i personlig utveckling och livets sanningar - vad är egentligen ett lyckligt liv? Svaren han söker hittar han hos en shamam i den mexikanska öknen, och han delar svaren han fått i denna boken, uppdelat i 4 olika grundstenar:

1. Var sann i ditt tal
(Be impeccable with your Word)

Den här svenska översättningen är minst sagt undermålig tyvärr, detta handlar nämligen absolut inte om att du ska säga sanningen hela tiden - Det betyder snarare: Var (extremt) noga med allt du säger.

Det syftar till att Ordet är det mest kraftfulla vi har i den mänskliga rasen.

Med ord kan vi förändra allt. Vi kan förändra hela samhällen, någons liv, vi kan kommunicera idéer - men vi kan också med ord förstöra allt.

Ord kan vara som ett gift, ett obotligt gift som kan rota sig som en grundkänsla och verklighet hos en människa som blivit förgiftad - trots att orden kanske inte ens är sanna.

En taskig kommentar till ett barn kan sätta sig som en gifttagg i bröstet på barnet, som kan sitta kvar ända upp i vuxen ålder om inte någon eller barnet själv lyckas dra ut taggen.

Var OERHÖRT noga med ditt tal, och var OERHÖRT medveten om att ord både är Gift och Syre. Du kan själv välja att använda ditt ord för att ge människor Syre. Tänk efter extra noga om du misstänker att dina ord kan ha förgiftat någon annan.

Dagboksfundering: Kan dina ord ha blivit Gift i någon annan människas kropp?
Gräv djupt och var inte rädd för skuldkänslorna. Det finns nämligen hopp även för det till synes obotliga giftet - och botemedlet är samma som ursprungskällan = Dina ord.

Prata med den du kan ha sårat. Även om lång tid har gått så kan man alltid ge det en chans att be om ursäkt.

 

2. Ta ingenting personligt
(Don’t take anything Personally)

Det här är för mig den största game-changern i denna bok.
I boken står det ”Ingenting som andra människor gör beror på dig. Det beror på dem själva.”
Om någon behandlar dig illa så beror det på att de inte mår bra själva.
Det låter väldigt förenklat, men det är inte mycket mer komplicerat än så.

Säg att en bekant kommenterar dina kläder på en fest på ett syrligt sätt: ”Oj är inte det samma klänning som du hade förra gången??”
Då är den personen osäker på sig själv, och det tar sig i uttryck genom att personen försöker trycka ner andra i sin omgivning för att höja sig själv.

Slutsats: Kommentaren har ingenting med varken dig eller din klänning att göra, utan den handlar om att den som sa det har dåligt självförtroende/dålig självkänsla.

Ett annat scenario är om någon i din närhet uttrycker sig negativt om dina planer på förändringar eller nya utmaningar.
Det handlar inte om att du är för dålig för att klara din nya utmaning, det handlar om den andra personens rädsla.
Antingen så kan personen vara rädd för att du ska misslyckas för att personen älskar dig och är rädd för att du ska bli besviken och ledsen.
Eller så kan personen vara rädd att du ska lyckas med din utmaning och därmed kanske få det bättre än vad personen har det själv.

Slutsats: Negativa kommentarer har ingenting med dig eller din kapacitet att göra, det handlar om den andra personens rädslor.

Missuppfatta mig inte, att inte ta något personligt betyder INTE att någon har rätt att behandla dig illa. Det kraftfullaste du kan göra om någon gör dig illa är att använda dina ord för att berätta det för personen.

Dagboksfundering: Har du själv gett någon en syrlig eller negativ kommentar? Eller har du haft negativa eller missunsamma tankar gentemot någon i din närhet?
Vilka rädslor eller osäkerheter hos dig själv kan ha legat till grund för detta?Var inte rädd för dina skamkänslor, hitta istället kraften i att du förstår dig själv nu.
Däri ligger möjligheten till förändring. Våga blotta dina allra fulaste sidor för dig själv.

Det är BARA känslor och tankar, du ÄR inte dina tankar och känslor. Tankar och känslor är bara reaktioner på din omvärld.
Kan du lära dig att förstå hur de uppstått så har du kommit långt med din personliga utveckling!

 

3. Ta ingenting för givet
(Don’t make Assumptions)

Här har vi tyvärr också en väldigt dålig översättning till svenska.
Denna grundstenen betyder snarare ”Dra inga egna slutsatser” / ”Ha inte förutfattade meningar”

Det är så otroligt mycket drama, konflikter och olyckliga känslor i livet som uppstår för att vi har dragit egna slutsatser kring hur andra människor tänker eller ska göra.
Vi bygger upp förväntningar på vad andra människor ska göra för oss utan att kommunicera det till dem, och blir besvikna och svikna gång på gång. Trots att problemet ligger i att det är vi själva som inte är tydliga med vad vi vill ha.

Lösningen är dock ganska enkel;
Om det är något du inte förstår - Fråga.
Om det är något du önskar - Be om det.

Föreställ dig en värld där du inte drar en enda slutsats kring vad din partner tycker och tänker, och där du inte har en enda förväntning på vad din partner ska göra för dig.
Föreställ dig att du aldrig tar för givet att din partner ska förstå hur du känner, utan att du alltid är tydlig med dina känslor.
Tror du att din relation hade innehållit många konflikter i den världen?

Dagboksfundering: Vilka egna slutsatser drar du själv kring personer som skapar irritation hos dig själv?
Kan du försöka se saken ur deras perspektiv, på ett kärleksfullt sätt?
Kan du fråga dem vad de menar eller hur de tänker istället?
Kan du släppa taget om slutsatsen helt och hållet, och helt acceptera att du faktiskt inte vet hur den andra personen tänker?

 

4. Gör alltid ditt bästa
(Always do your Best)

Den här grundstenen handlar inte om att prestera på 110% varenda sekund av ditt liv, den handlar om ödmjukhet och att hitta en renhet i att alltid göra ditt bästa utefter de omständigheter som finns.

Alla dagar kommer inte vara på topp. Vissa dagar är du sjuk. Vissa dagar känner du dig nedstämd. Därför ser Ditt bästa olika ut varje dag i hela ditt liv. Men om du gör det bästa du kan efter de omständigheter som finns varje dag så har du levt ett fullt liv.

Döm inte dig själv för de dagarna du har presterat sämre, för de dagarna har du gjort så gott du har kunnat med de omständigheter som varit och de kunskaperna du har haft. Så egentligen är du alltid i perfekt synk med vad Ditt bästa är.

Med den nya kunskapen du tar med dig från de fyra grundstenarna kan du till och med höja nivån på många av dina sämsta dagar.
För om du:
-Är noga med vad du säger
-Inte tar något någon annan säger personligt
-Inte drar egna slutsatser kring hur andra tänker och tar för givet att andra ska veta hur du tänker

Så kommer du överlag att må mycket bättre.

Dagboksfundering: Är du besviken på dig själv över något där du inte kände att du gjorde ditt bästa? Kan du försöka se situationen med nya ögon, med ny förståelse för att det du gjorde faktiskt VAR ditt bästa - där och då? I Den situationen, med De omständigheterna var Ditt bästa kanske inte samma nivå som det är nu?

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Så otroligt sant allting !! Måste läsa om denna igen :)

Nadja

Lämna en kommentar