Att planera ett bröllop kan vara både underbart och överväldigande. Det finns ofta många olika delar i en bröllopsplanering och det kan vara svårt att veta var man ska börja.
För att göra resan till bröllopet till en minnesvärd istället för kaotisk tid så gäller det att du och din partner har en tydlig kommunikation redan från början.
Så innan ni kommer till första punkten i checklistan över allt som behöver göras i bröllopsplaneringen så behöver du sitta ner tillsammans med din partner och bestämma gemensamt; Hur vill vi att vårt bröllop ska vara?
Här nedan har jag sammanställt frågor som ni kan besvara gemensamt inför att bröllopsplaneringen drar igång!
Frågor att ställa sig inför bröllopsplaneringen:
- Hur vill vi gifta oss, religiöst eller borgerligt?
- Hur stort bröllop vill vi ha?
- Hur mycket får allt maximalt kosta?
- Vilken typ av lokal vill vi ha vår bröllopsfest i?
- Hur många dagar ska bröllopsfirandet vara?
- Vill vi ha med barn på bröllopet?
- Vad är det viktigaste för oss?
Hur vill vi gifta oss, religiöst eller borgerligt?
Vigselns utförande är en viktig och central fråga att vara överens om, och detta är något som verkligen måste kännas bra för båda. Svaret på den här frågan kommer också vara avgörande för var vigseln ska äga rum. Ska ni t.ex. gifta i er i kyrka så kan ni börja fundera på vilken kyrka, och om ni vill gifta er borgerligt så behöver ni fundera på vilken typ av plats ni vill att ceremonin ska vara på.
Hur stort bröllop vill vi ha?
Många tycker att det är svårt att dra gränsen för hur många bröllopsgäster man ska bjuda. Försök att komma överens om en regel som känns rätt för er!
Det kan vara t.ex. att er regel är att Personer ni inte har umgåtts med sedan ert förhållande inleddes bjuder ni inte.
Det kan också vara att ni bestämmer att ni utöver släktingar bjuder t.ex. 15 vänner var (om vännerna har respektive skulle det innebära att ni får 30 gäster var)
Det kan vara svårt att få till en gästlista som alla i hela er umgängeskrets är nöjda med - lägg därför ner era försök till detta omedelbart. Ni ska skapa en gästlista som NI är nöjda med, punkt.
Hur mycket får allt maximalt kosta?
Räkna ihop vad ni har i sparade tillgångar och hur mycket ni kommer kunna lägga undan inför bröllopet för att få en tydlig uppfattning kring hur finansieringen ska se ut. Kanske är det någons föräldrar som kan tänka sig att t.ex. ge ett bidrag till bröllopet istället för en bröllopspresent?
Vilken typ av lokal vill vi ha vår bröllopsfest i?
Lokalen för bröllopsfesten sätter ofta tonen för resten av detaljerna och känslan av hela tillställningen. Vill ni t.ex. ha festen i slottsmiljö så väljer ni kanske även en finare klädkod till gästerna och sidenband på inbjudningskorten. Vill ni ha bröllopsfesten i gårdsmiljö så kanske klädkoden är kavaj och inbjudningskorten virade med hampasnöre.
Hur många dagar ska bröllopsfirandet vara?
Även det här är en viktig post inför att ni ska planera ert bröllop eftersom att bröllopsfirande med övernattningar kräver lite mer planering och framförhållning.
Transport kanske även kommer vara en faktor som kräver extra planering om bröllopet är på annan ort.
Vill vi ha med barn på bröllopet?
Om ni vill ha med barn på bröllopsfesten så kräver detta också lite planering och förberedelse så att det kanske finns någon typ av kids-corner och aktiviteter för barnen.
Om ni önskar att ha ett barnfritt bröllop finns det olika bra sätt att formulera detta på inbjudningskorten. Nedan följer ett antal exempel som vi ofta använder när vi tar fram inbjudningskort till kunder:
1. "Barn är varmt välkomna att delta under vigseln men bröllopsfesten firar vi gärna med våra vuxna vänner"
2. "Vi önskar att få fira denna dag med våra vuxna vänner"
Vanligast är att ammande/spädbarn får följa med eftersom att det kan vara väldigt svårt för nyblivna föräldrar med spädbarn att lämna bort till en barnvakt.
Antingen så kan man prata separat med de paren som har spädbarn och komma överens om vad som passar dem bäst eller så kan man lägga till en parantes på inbjudan om man har använt en av formuleringarna ovan:
(Spädbarn undantages)
Vad är det viktigaste för oss?
Vad är högsta prio för just er när det gäller ert bröllop? Är det att ceremonin blir på ett särskilt/speciellt sätt? Är det att festen blir storartad och maxad? Är det att de äldre släktingarna ska kunna vara med? Prata igenom och hitta huvudpunkterna som ni båda gemensamt prioriterar högst - så att ni har en styrning och målbild som ni kan återkomma till under hela planeringstiden.
I vår bröllopsplanerare finns det som vi kallar för Stora checklistan, och där har vi sammanställt en komplett checklista för allt som behöver göras inför ett bröllop!
Alla punkter är summerade i tidsintervaller så att man enkelt kan strukturera upp sin bröllopsplanering.
Psst! Behöver ni hjälp med att ta fram inbjudningskort och grafisk formgivning till bröllopet? Kika in hos oss här!